Direktlänk till inlägg 25 februari 2009
Häj alla glada bloggläsare!!
Nu tänker jag starta en ny omröstning och låta den andra ligga på is ett tag. Tänker försöka mig på en omröstning som ligger litet mer i tiden; hur äter du din semla? Ok, fettisdagen var i går men med tanke på att man äter semlor från lucia fram till midsommar så tycker jag ändå att det är skapligt aktuellt!
Så kom igen nu och trcyk och tyck till!
Semlefakta
Kär bulle har många namn - semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, gräddburgare. I 1500-talets Köpenhamn fanns särskilda "simlebagare", och Gustav Vasas bibel från 1541 omnämner "bakade semlokakor blandade med olio".
Ordet semla anses stamma från latinets simila, det finaste vetemjölet, eller semi som betyder halv (man skär ju av toppen). Men ordet kan också komma från semlja som betyder jord eller klot. Hur som helst så säger ordet semla något om både bullens form och mjölet det bakas med.
Den moderna semlan började finna sin form först i slutet av 1800-talet. Det var då man började tillsätta mandelmassa, samtidigt som det blev vanligare med vetemjöl i svenska hem. Den vispade grädden kom att fullända bullen först på 30-talet.
https://www.esmaker-sahlgrenska.se//s.aspx?id=0451ab030cc9
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 |
|||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | ||||
|