Direktlänk till inlägg 19 mars 2009

Latinsnobberi

Av Mayamama - 19 mars 2009 13:12


Okej, jag erkänner jag är en latinsnobb! Jag gillar att stoppa in c, h där det går och skriva ae istället för e. Som läkarsekreterare får man till slut sin egen stil och ja, jag vet vi skall förenkla språket men cekum istället för caecum ser så fult ut i mina ögon att det gör ont!  Många kanske tycker att man inte skall använda latin alls när man skriver journaler, att man skall skriva uttagning av njure istället för nefrectomi till exempel.


Men jag hävdar att det finns anledning till att skriva med latinska termer för det är ett precist språk och man kan uttrycka exakta saker med få ord och dessutom låter äckliga saker nästan fint! Dessutom är det då möjligt att prata om saker man behöver ”hålla ifrån sig” på ett helt annat sätt.


Jag är inte jätteduktig på latin men jag tycker om det och kan vissa grunder och vissa ord. Kommer ihåg några lektioner på läkarsekreterarutbildningen då vi själva skulle hitta på diagnoser på svenska och sedan översätta dem till latin, bara för att öva. Vi kom då på exempelvis; ” haemorhaggia akuta labia magnus dextra” och så skrattade vi högt och dunkade varandra i ryggen över att ha kommit på någon så hemsk, bra och lång sjukdom! Och mitt i det hela kommer jag på att jag tänkte ”Herregud så otroligt enfaldigt och sjukt (!) detta är – ingen annan än en grupp läkarsekreterare-to-be skulle tycka att detta är roligt!”.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mayamama - 20 oktober 2011 10:53

https://www.esmaker-sahlgrenska.se//s.aspx?id=0451ab030cc9

Av Mayamama - 27 maj 2011 18:16


        ...lMMM.

Av Mayamama - 24 maj 2011 09:56


 

Av Mayamama - 8 februari 2010 08:32


     Fick en hälsning från Ann-Marie häromdagen där hon bland annat berättade att en av hennes hundar är en Boerboel. Jag hade inte riktigt koll på hur en sådan hund ser ut så jag var naturligtvis tvungen att googla fram litet bildbevis...   ...

Av Mayamama - 20 januari 2010 07:59


     My dear Angel Friends,   It's 2010!!!... and we are one week into the new year!  Are you ready to abandon your strict resolutions about diet and exercise already? Relax.  Here is a heavenly exciting resolution of a different kind.  I'd l...

Presentation

Omröstning

Hur många goda gärningar har du gjort senaste veckan?
 En
 Flera
 Jättemånga
 Inga
 Vet ej
 Inga, men jag ska!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7
8
9
10 11 12
13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26
27
28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Maya, vingar & dammråttor med Blogkeen
Följ Maya, vingar & dammråttor med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se