Direktlänk till inlägg 9 juni 2009

Orange-utan-sol

Av Mayamama - 9 juni 2009 15:20


Jag är verkligen inte en människa som gillar att sola mig och jag giller heller inte att vara brun. Däremot har jag litet emot att ha så där extremt vita ben att de drar åt blått! Otroligt oattraktivt, speciellt nu när man så försiktigt börjar att skala av sig några lager kläder.

Jag brukar för att mildra säsongens första avklädningskchock med att behandla benen med en omgång brun-utan-sol. Gjorde så i helgen och benen blev liksom litet gyllene istället för vitblåa! Precis det resultat jag ville uppnå.  


Vad är det som händer? 


Brun-utan-solprodukter fungerar genom att de färgar in pigmentet i yttersta hudlagret och gör att du ser solbrun ut. Brun-utan-sol innehåller ämnet DHA (di-hydroxy-aceton), som aktiveras på huden och utvecklar den bruna färgen i det yttersta lagret. Effekten syns vanligtvis efter 1-3 timmar. ”Solbrännan” nöts sedan bort i takt med att överhuden nöts bort. Använder man AHA-syror, retinol eller skrubkräm försvinner den ännu snabbare.

 

Tidigare gav brun-utan-sol ofta ett orange slutresultat. Det beror på att DHA omvandlas till brun färg i sur lösning, men blir orange i en basisk lösning. Detta känner skönhetsföretagen till idag – så man behöver inte längre riskera att se ut som en apelsin!


Brun-utan-solprodukter har utvecklats enormt mycket de senaste åren. Grundprincipen är fortfarande densamma. En kräm (eller lotion, spray eller gelé) med tillsats av DHA (di-hydroxy-aceton). Men övriga ingredienser har förbättrats i samma takt som andra hudkrämer, vilket gjort dem mycket mer behagliga att använda. Däremot kan de fortfarande ha en lite konstig lukt.


Hur gör man?


Peeling för jämnare färg

En peeling tar bort döda hudceller. Trots att DHA färgar just de döda hudcellerna gör en peeling att resultatet blir bättre.  Orsaken är att en peeling inte tar bort hela lagret av döda hudceller utan kommer ta bort det yttersta lagret. Därmed försvinner ojämnheter och färgen blir jämnare. Dessutom genom att mer plats finns för nya döda hudceller räcker färgen lite längre. 


Återfukta huden

Efter att du gjort peeling bör huden återfuktas med fuktighetskräm eller lotion. Orsaken är att DHA tenderar att ge en djupare färg på torr hud. Återfuktning bidrar därför till ett jämnare resultat eftersom hudytor med torr hud inte får en annan färg. Dessutom är det nyttigt och bra för huden att återfuktas efter peeling.  


Tjock hud

DHA verkar inte bara mer på torr hud utan även på tjock hud. Du kan därför därför behöva ta lite mindre brun utan sol på armbågar, knä, "beniga" områden och ev. andra delar av huden som är tjockare. Alternativt kan krämen blandas ut med lite lotion när man smörjer in dessa områden.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mayamama - 20 oktober 2011 10:53

https://www.esmaker-sahlgrenska.se//s.aspx?id=0451ab030cc9

Av Mayamama - 27 maj 2011 18:16


        ...lMMM.

Av Mayamama - 24 maj 2011 09:56


 

Av Mayamama - 8 februari 2010 08:32


     Fick en hälsning från Ann-Marie häromdagen där hon bland annat berättade att en av hennes hundar är en Boerboel. Jag hade inte riktigt koll på hur en sådan hund ser ut så jag var naturligtvis tvungen att googla fram litet bildbevis...   ...

Av Mayamama - 20 januari 2010 07:59


     My dear Angel Friends,   It's 2010!!!... and we are one week into the new year!  Are you ready to abandon your strict resolutions about diet and exercise already? Relax.  Here is a heavenly exciting resolution of a different kind.  I'd l...

Presentation

Omröstning

Hur många goda gärningar har du gjort senaste veckan?
 En
 Flera
 Jättemånga
 Inga
 Vet ej
 Inga, men jag ska!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Maya, vingar & dammråttor med Blogkeen
Följ Maya, vingar & dammråttor med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se